Menu
košík
0
cz
CZK
kategorie

Jak jsem došla až k SABANI

14. 05. 2023, 15:39

   Svou módní značku SABANI jsem založila po studiích na vysoké škole v roce 2014. Tehdy jsem vytvořila název odvozený z mého jména a podobu loga, kterou používám do dnes. Logo znázorňuje květ, protože miluji přírodu a květinové vzory. Už tehdy bylo jasné, že mě tento styl nikdy neomrzí. Ale čím jsem starší, tím více přicházím na chuť i abstrakci a různým geometrickým či asymetrickým tvarům, tíhnu také k minimalistickému designu. Někdy je moje tvorba trochu chaos, ale to mě baví nejvíc. Neomezovat se jedním stylem, mít dveře otevřené volné tvorbě a plynoucím nápadům. Nikdy jsem nechtěla tvořit výrobky z živočišné kůže, ačkoliv je to velmi kvalitní materiál. Chci jít totiž ekologicky udržitelnou cestou.

 

Kdy to všechno začalo?

   Módní návrhářství jsem studovala na střední škole, kde mě móda a umění úplně pohltily. Přivedl mě k nim zájem o kresbu a rukodělné práce, o módu jsem se před tím příliš nezajímala. Všichni z okolí říkali, jak jsem velmi zručná, tak to byla jasná volba, protože práce s textilem mě lákala. V době maturity jsem přemýšlela, co všechno bych mohla v oboru dělat, ale zároveň tu byly obavy, zda to nejsou jen pouhé sny, protože textilní a oděvní průmysl měl svoji nejlepší éru dávno za sebou. Protože jsem byla nerozhodná a neměla žádný konkrétní cíl, přeskočila jsem tehdy na jiný obor a šla studovat klasickou archeologii. Bylo to zajímavé, ale já si už během studia uvědomila, že opravdu chci pracovat v kreativním oboru, pro který mám talent. Zjistila jsem, že mi řemeslo chybí, že chci tvořit rukama krásu, která bude zdobit a těšit lidi.

 

   Snila jsem o ručně malovaných kabelkách nebo šatech a topech s autorskými potisky. Tak jsem se opět pustila do módy. Mé první kroky vedly do krejčovských dílen v Praze, kde jsem tehdy bydlela. Získávala jsem první praxi v šití různých oděvů a hodně jsem se toho naučila. Jak něco dělat, a možná kolikrát i jak to nedělat. Byla jsem totiž zaměstnaná v dílnách, které příliš neprosperovaly. Už tenkrát jsem ale věděla, že chci být samostatná a tvořit podle sebe. Toužila jsem mít vlastní dílnu, která přišla o pár let později. Zařídila jsem si dílnu v Brně, v místě, kde jsem vyrůstala. Zároveň se na mě usmálo štěstí a vznikla krásná spolupráce, která trvá do dnes a živí mě. Předtím jsem šila pouze menší zakázky v pokojíčku na domácím stroji a zkoušela je jako drobné přivýdělky. Až ve vlastní dílně jsem si zařídila velký střihačský stůl, průmyslový stroj a nakoupila různé profesionální nástroje, které jsem k práci potřebovala. Takto jsem krok po kroku několik let sbírala šicí dovednosti, postupně od jednodušších ke stále náročnějším projektům. Často jsem také experimentovala a vytvářela pro sebe různé prototypy kabelek, batohů, ledvinek, šaty, sukně, kabáty, i dekorace do bytu apod.

 

   V roce 2020 jsem založila e-shop a chtěla začít nabízet na trh i své vlastní nápady. Přišlo však pandemické období a můj vývoj se hodně zpomalil. I tato doba mi toho hodně do života dala. Naučila jsem se jaké to je, když se člověk snaží zachránit svět a přitom zapomíná sám na sebe. Vyzkoušela jsem šít 24 h v kuse, padnout vyčerpáním a po probuzení opět dál pracovat. Šila jsem roušky a byly to velmi náročné měsíce. Mohla jsem se cítit jako hrdinka, že jsem pomohla tolika lidem, ale opak byl pravdou. Žádné vítězné poplácání po zádech nepřišlo, jen obavy z toho, jestli se mi všechny mé plány a sny vůbec někdy splní. Po 7 letech od studií jsem v podstatě neměla co nabídnout a vyhlídky na rozjezd tvůrčího podnikání byly skoro nulové. Později jsem si začínala uvědomovat, že to sama asi nezvládnu, proto jsem začala spolupracovat s dalšími lidmi.

 

   K tomu, aby se všechny mé nápady začaly konečně realizovat, je ještě nějaký kus cesty, ale jsem velmi ráda, že po té cestě kráčím a mohu jít za svými sny. Jsem vděčná za vše, co jsem se naučila, že mohu tvořit a přinášet světu své dary. I když je to občas náročné a ne jednou jsem to chtěla vzdát.

 

Čemu se dnes věnuji?

   Co již teď můžete najít v mojí nabídce jsou velmi jednoduché středně velké batohy, malé kabelky, originální šátkošály s čepicemi a čelenkami. Tento rok toho chystám ještě mnohem více. Zaměřuji se na dámské módní doplňky a fascinuje mě ženská krása, pestrost a barevnost. Dámské kolekce mohou hýřit všemi barvami a vzory, to se mi líbí nejvíce. Tam jsem ve svém živlu. Moje aktuální produkty najdete zde na: www.sabani.cz a také na fler.cz/sabani. A pokud jste z Brna, můžete se na některé přijít podívat osobně na nám. Republiky 4 do obchůdku KORA Rukodělný svět. Podrobněji vám je představím v dalších článcích.

 

   Děkuji, že vás zajímá moje tvorba. Také díky vám, mohu žít své sny a realizovat své tvůrčí nápady. Bez vás by moje práce neměla smysl. A jelikož ráda propojuji lidi a chci s vámi sdílet zákulisí své tvorby, založila jsem fb skupinu: sabani.cz (šití módních doplňků – rady, tipy, návody). Připojte se k nám, budete vřele vítáni. 

  

Autor: Sabina Macháčková

Editor: Lucie Ernst

 

#sabani #modnidoplnky #handmade #damskamoda #kabelky #batohy #satkosaly #cepice #celenky #kreasnelatky #zimnisaly #tasticky #ekokoze #rostlinnakuze #udrzitelnost #zerowaste #ceskavyroba #ceskydesign #slowfashion #originalnitvorba #poctiveremeslo

Komentáře

Diskuze je prázdná.
váš email:
jméno:
text:
X

Používáme cookies, abychom Vám umožnili pohodlné prohlížení webu a díky analýze provozu webu neustále zlepšovali jeho funkce, výkon a použitelnost. Nesouhlasím s použitím cookies na tomto e-shopu (zobrazí se prázdná stránka).

Souhlasím
Ne, děkuji